کمی با گوگل

شما صفحه‌ای را در وب دیده‌اید، ولی نشانی‌اش را به خاطر ندارید، الآن مجدداً می‌خواهید به سراغش بروید؛ چه باید بکنید؟
این سؤالی بود که در روزهای نخست پیدایش وب، به تدریج به ذهن کاربران می‌رسید. به آرامی سایت‌هایی پیدا شدند که قصدشان پاسخ به این سؤال بود. شاید برای خیلی‌ها –مثل من- سایت آلتاویستا نخستین تجربه بود.
ولی همانند نمونه‌های تاریخی زیادی که یک نیاز، گاه فقط به یک راه‌حل و جواب ختم نمی‌شود، بلکه موجب پایه‌گذاری یک صنعت می‌گردد و فناوری جدیدی را معرفی می‌کند، نیاز به جست‌وجو نیز فقط سربرآوردن چند سایت را به دنبال نداشت، بلکه یک صنعت تازه را ساخت. حالا دیگر این تکنولوژی، جای مهمی را در دنیای فناوری به خود اختصاص داده است، و صحبت از «اقتصاد صنعت جست‌وجو» گزافه نیست.

«گوگل» بی‌تردید مصداق تام و تمام این تجارت است؛ و شاید مهم‌ترین ویژگی‌اش این است که «فرق دارد!» با همه! و در همه چیز! از جوانان متفاوتی که نه اتوکشیده و متین، که در نهایت راحتی و سرخوشی به راهبری آن مشغولند، تا محیط کارشان و تا ابزارها و روش‌هاشان. ولی با این حال مدعی‌اند که ما دنیا را بهتر می‌فهمیم. آنچه هم که در این عمر کوتاه کرده‌اند، نشان می‌دهد که بیراه نمی‌گویند و نمی‌روند. اگر پیدایش گوگل را در همان فرمول کذایی بدانیم که ابتدا فقط دستاورد یک کار تحقیقی آکادمیک بود، و بعد نطفه موتور جست‌وجوی شرکت را در دل خود پرورد، می‌بینیم که هنوز هم همان فرمول است که حکومت می‌کند؛ مگر نه این که اساس جست‌وجوی گوگل بر این مبتنی بود که «مردم بیشتر چه را می‌پسندند؟» حالا دیگر همه می‌دانند که غالب کارها و حرکات گوگل، هوشیارانه و فرصت‌طلبانه در واقع ادامه همین فلسفه است؛ از نفوذ به دنیای وبلاگ‌ها و یافتن نبض خیل کاربران خرده‌پا، تا به راه‌انداختن جی‌میل و سرک کشیدن به مگویه‌های همیشگی کاربران، تا تاسیس اورکات و راه‌یافتن به متن شبکه‌های متنوع کاربران، و تا... همه و همه برای سردرآوردن از اطلاعات پنهان وب است، که در حالت عادی، جست‌وجوگرها راهی به آن ندارند. آن وقت است که این ماشین عظیم، خواهد توانست هر چیزی را برای شما بیابد و تقدیمتان نماید.

***********

زمانی بیل گیتس به فراست دریافت که دنیای آینده، دنیای کامپیوترهای شخصی است، و دیر نیست که این دستگاه، روی میز کار و منزل همه جاخوش کند؛ البته گیتس در این میان، فقط ناظر نبود، شاید منصفانه‌تر این است که بگوییم خود مصمم در تحقق این ایده کوشید، رؤیایی که البته به سرعت عملی شد، و کسب و کار عظیمی را برای صاحبش به ارمغان آورد، که مجموعه محصولات و خدمات، و بلکه حکومت مایکروسافت است.
حالا دیگر گروهی متخصص خیرخواه در مایکروسافت نشسته، و مترصدند که احساس کنند بازار، محصولی را طلب می‌کند، یا این که شما ممکن است به زودی به چیزی نیاز داشته باشید، تا به طرفه‌العینی برایتان بسازند و خودشان برایتان بفرستند؛ از ویرایشگر و برنامه حساب و کتاب و گرافیک و بانک اطلاعاتی و سرگرمی و پخش موزیک و ویدئو و طراحی سایت و... و مرورگر وب؛ نگران نباشید و جای دیگری نروید.
به لطف همین تسلط درازمدت تجارت گیتس است که حالا کامپیوتر روی میز همه‌مان، همه چیز دارد، و ملالی نیست.
شاید همین نبوغ در یافتن مسیر آینده بود که همواره او را با فاصله‌ای قابل توجه از دیگران -و به ویژه رقبا- نگاه می‌داشت. چه بسیار تجارت‌ها، شرکت‌ها و محصولات ریز و درشتی که در برابر امپراتوری گیتس دوام نیاوردند، و بنا به قانون صنعت و سرمایه، الآن حتا نامی از آنها باقی نمانده است.

ولی خیلی عجیب است، مایکروسافت با آن شامه افسانه‌ای، و با آن تیزبینی مثال زدنی‌اش، چطور این حوزه را ندید؟ این خطای تاریخی را باید به حساب چه گذاشت؟ غرور اقتصادی یا فنی؟ دست‌کم گرفتن دنیای شبکه و اینترنت، و تمرکز بیش از حد بر کامپیوترهای شخصی و ملزومات آن؟ افول خلاقیت؟ یا این که باید آن را به پای سن و سال او نوشت!؟
حالا غول ردموند، هرچند با تاخیر، ولی می‌خواهد وارد این عرصه نیز شود، و هر از چند گاهی نشانه‌های شتاب گرفتنش را در این زمینه بروز می‌دهد. طبعاً تحلیلگرانی هم که معمولاً در این مواقع، تکلیفشان لحظه‌شماری برای فرارسیدن زمان جنگ رقیبان است فعال شده‌اند، و پیشاپیش به گمانه‌زنی برای نتیجه سرگرمند. ولی هر چه هست، نمی‌توان از این موضوع گذشت که گسترش کاربرد اینترنت در زندگی مردم جهان، هر چه بیشتر بر اهمیت نقش موتورها و استانداردهای جست‌وجو، و نیز شرکت‌های مهم این عرصه به عنوان سکانداران آینده نه چندان دور شبکه، می‌افزاید، پس نمی‌توان نسبت به اخبار این رقابت و خط و نشان کشیدن ها، و شاید هم جنگ، بی‌اعتنا بود.

اما پیش از آکه شاهد یک جنگ تاریخی و استیلای یکی بر دیگری باشیم، اصل مهم دیگری در دنیای دانش و صنعت و سرمایه، به ما یادآور می‌شود که بهتر است چنین تصویری را از ذهن بزداییم، و امیدوار باشیم که این رقابت ادامه یابد، و حتا دیگرانی هم وارد میدان شوند.

نظرات 2 + ارسال نظر
علی یکشنبه 30 اسفند‌ماه سال 1383 ساعت 04:51 ب.ظ http://www.iran-hameh-chi.persianblog.com

سلام مهدی جان.عید رو بهت تبریک میگم.سال خوبی داشته باشی.فدات علی.

[ بدون نام ] چهارشنبه 22 تیر‌ماه سال 1384 ساعت 06:46 ق.ظ

kir to in sait to kos kesh ha kam matalebe ham digeh ro kesh berid kiram to dahan ton bache koni ha ke esme khodeton ro ghozashtin hacker y.m infected_baba

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد